top of page
Sök
  • Skribentens bildJina S

Steg för steg:så kommer du igång med din uppsats

Välkommen till det tredje blogginlägget! Jag får mejl till och från där många uttrycker frustration inför uppsatsskrivandet. Det är många som skriver att de har svårt att sätta i gång: de vet inte hur, var eller vad de ska börja med och de upplever en allmän stress och panik. Så i det här blogginlägget tänker jag försöka ge en liten knuff i rätt riktning med tips på hur du kan börja med din uppsats. Självklart är det så att uppsatsskrivandet kan skilja sig beroende på ämne, program, disciplin och studienivå, men det finns ändå gemensamma drag och punkter som man kan följa för en framgångsrik skrivprocess.


Förvisso ser punkterna och stegen som redogörs för ut att komma i en kronologisk ordning, men jag vill verkligen poängtera att uppsatsskrivandet aldrig kommer att vara en ”städad” eller linjär process. Med all sannolikhet är det så att man kommer behöva gå tillbaka från steg 3 till steg 2, från steg 5 till steg 3, osv. Dessutom flyter de olika stadierna in i varandra. Helt uppriktigt sagt kan uppsatsskrivandet upplevas som en ganska kaotisk process från start till slut, där man går fram och tillbaka, raderar, tänker om och skriver om igen, tills det blir bra. Med det sagt är det ju en rolig och lärorik resa också, och när man väl är klar med hela uppsatsen och lämnat in den, kan man klappa sig själv på axeln och känna sig riktigt stolt. Att ha skrivit en uppsats är verkligen inte en liten prestation! Viktigast av allt då: se till att börja i tid!




1. Idén- allt börjar alltid med en tanke

Det första steget är att komma fram till vad man ska undersöka. För vissa kan det här vara en självklarhet redan när man börjar sina studier, liksom att ämnet man vill skriva om är något som man har varit intresserad av sedan länge. Men jag skulle tippa på att majoriteten inte har en lika specifik bild av vad uppsatsen ska handla om och det är helt normalt. Det är här det roliga och kreativa liksom börjar.


Vad som kan vara bra att påminna sig själv om är att det första inledande steget, först och främst, handlar om att hitta en riktning för uppsatsen. Det innebär att ”uppdraget” kan få vara ganska brett. Med det menas att det är ett ämnesområde som du är intresserad av som du behöver hitta - inte att syfte och frågeställningar ska vara färdigformulerade. Jag tror att många stressar upp sig i onödan och har svårt att sätta i gång i tron om att man ”bara kan påbörja en uppsats när syfte/frågeställningarna är färdiga”. Det är väldigt sällan som man känner att syfte och frågeställningar är helt korrekt formulerade i inledningsfasen. Syftet och frågeställningarna växer och utvecklas under skrivandets gång ju mer man lär sig och kommer till nya insikter. Men det händer alltså under tiden som man arbetar på uppsatsen.


Jag skulle föreslå att du börjar med att ställa frågor till dig själv kring vad du är intresserad av att undersöka. Prata med kurskamrater och din handledare. Sätt dig ner och gör mindmaps, anteckna dina tankar och idéer. Efter ett tag kommer du ha hittat ett ämne som känns givande att rota i mer. Skissa ner allt och låt det vara ganska brett ett tag. Detta kommer att forma en del av syftet och frågeställningarna senare, men i detta skede är undersökningsområdet den bredare delen av en tratt. Målet är att gå från bred till den smalare biten av tratten där du alltmer begränsar och fångar in frågorna som ska undersökas.

2. Bakgrund - läs på

Nu när du har hittat ditt ämnesområde är det dags att leta information och läsa på. Det här steget hjälper dig dels att hitta din problemformulering (om du redan har en i åtanke så kommer du kunna precisera den ytterligare), dels få översikt över ämnet och lite mer kött på benen. Utöver det kommer du också kunna använda mycket av materialet du hittar i det här steget när du skriver bakgrund- och inledningsavsnitten samt tidigare forskning. Jag vill därför betona att bakgrundsinläsningen och det här steget är avgörande. Ju mer relevant information du hittar och läser in, desto djupare förståelse för ditt område kommer du få, vilket även tar dig närmare uppsatsens övergripande syfte och frågeställningar. Se dock till att vända dig till trovärdiga källor. Be din handledare om tips på litteraturer, besök biblioteket, sök bland vetenskapliga artiklar, masteruppsatser och avhandlingar. Låt inläsningen börja!


Bland de källor du hittar kan du också fundera på saker såsom: Vad säger tidigare forskningsstudier om det jag ska undersöka? Finns det ett kunskapsglapp? Finns det tillräckligt med forskning inom mitt specifika ämne? Om det saknas studier kan min uppsats bidra till något nytt kanske?


3. Problemformulering

Det här steget är inte alltid aktuellt eftersom ”problemet” kanske redan är så pass uppenbart i själva undersökningsområdet, till exempel en studie om resursbrist i skolan, en omdiskuterad politisk fråga, undersökning om socialt utsatta grupper, osv. Men om problemformuleringen inte är lika självklar kan det vara bra att i det här steget försöka identifiera den. Nu när du har läst på en hel del så har du bättre insyn i ämnet. Problemformuleringen gör det också enklare att formulera uppsatsens övergripande syfte och frågeställningar. Återigen, dessa kan vara preliminära i detta skede.


4. Uppsatsplanering – skiss

Så här långt har du a) undersökningsområde för uppsatsen, b) mer eller mindre identifierat problemet och skrivit en problemformulering, c) gett uppsatsen ett eventuellt syfte och några frågeställningar (inte alltför många frågeställningar). Nu är det dags att börja tänka och planera.


Börja med att fundera över hur du tänkt besvara syfte och frågeställningar. Går frågeställningarna att svara på och är det praktiskt möjligt att göra det? Hur kan du närma dig frågorna? Det här lägger grunden för metodvalet genom att försöka tackla frågan: hur? Det vill säga, om hur du kan uppfylla syftet med uppsatsen. Kan du besvara frågeställningarna genom intervjuer, enkäter eller observation? Har syftet och frågeställningarna karaktären av en kvalitativ eller kvantitativ ansats?


Fundera även över olika teorier du kan använda dig av. Mycket av inspirationen kan du till exempel hitta från tidigare forskning om ditt ämne.


Utifrån det du har fått fram hittills, samt eventuella deadlines för inlämning av utkast och sista dagen för inlämning av uppsatsen, kan du börja planera ditt arbete. Här gäller det att strukturera upp en bra tidsplanering för de olika momenten och planera för själva utförandet. Skriva ner en to-do-list och sätt därefter eventuella deadlines för varje punkt. Planera in tid som du kan avvara varje dag för de punkter du behöver bocka av samt tid för själva skrivandet. Det är alltså två processer som sker parallellt: dels skrivandet (skriva utkast för inledning, syfte/frågeställningar), dels arbetet för själva uppsatsen (samla in material, läsa på, skriva intervjufrågor, skicka informationsbrev, kontakta potentiella respondenter, intervjua, sortera insamlat material, transkribera, osv.).


5. Sätt i gång med processen

När du kommit så här långt är det bara att följa din to-do-list och planering. Hur arbetet med uppsatsen och själva skrivprocessen fortskrider sen ser såklart olika ut från fall till fall. Men jag hoppas att stegen som har presenterats här har gett dig en ordentlig start. Det viktigaste är att du verkligen ser till att avsätta tid för uppsatsarbetet varje dag för att hinna. Allt kan hända på vägen och då är det bra att ha lite svängrum om man skulle stöta på eventuella problem. Ett effektivt sätt att arbeta utan distraktioner är att jobba/skriva i intervaller och sen ta paus, till exempel att sätta alarm var 20e minut för själva skrivandet och sedan ta paus. Stäng av notifieringar för sociala medier, sätt mobilen på ”stör ej”, osv- gör allt som behövs för att minimera distraktion.


Det händer ganska ofta att vi blir ”blinda” för missar efter att ha arbetat med en text under en längre tid, till exempel formulerar saker som vi tar för givet att någon annan kommer förstå, tar upp överflödig information som inte är relevant, formulerar något på ett obegripligt eller otydligt sätt, upprepningar, osv. Be därför en kurskamrat eller någon annan att läsa igenom arbetet innan varje inlämning. Lycka till!



Behöver du mer tips? Kolla in tidigare blogginlägg:


Vill du ha individuell hjälp med din text eller att någon språkgranskar uppsatsen?








32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page